Bli internationell vänfamilj

Våren 2010 startade vi ett vänfamiljsprogram med syfte att Lunds universitets internationella studenter och utländska gäster ska få möjlighet att ta del av vardagen utanför studentlivet. På samma gång får svenska familjer möjlighet att möta världen på hemmaplan. Vill ni öva upp era språkkunskaper, få nya perspektiv på världen eller finns det något land som ni är särskilt intresserade av att lära er mer om? Då ska ni anmäla er som vänfamilj! Vi ger dig och din familj möjlighet att träffa trevliga studenter från hela världen.

Vad är en vänfamilj?

En vänfamilj kan bestå av en traditionell familj (föräldrar och barn). Inom ramen för Vänfamiljsprogrammet kan det dock lika gärna betyda ett par eller en ung, medelålders eller pensionerad person med eller utan barn. Familjen kan själv ha internationell bakgrund, men ska vara bosatt i Sverige. Som vänfamilj blir man en slags länk mellan den internationella studenten och det svenska samhället. Som vänfamilj har man inga ekonomiska förpliktelser gentemot sina utländska gäster och inte heller någon skyldighet att skaffa bostad.

Vad gör man som vänfamilj?

Man tar kontakt med sin gäst, bjuder hem henne/honom till en enkel pratstund eller till en måltid. Det är inte de yttre formerna som spelar roll utan det faktum att man får träffas. Av erfarenhet vet vi att det är hemmiljön som uppskattas mest och då framför allt att få vara med på ett hörn i vardagsmiljön. Vardagliga saker som att ta en fika, promenera eller laga mat ihop har visat sig mycket uppskattade i de utvärderingar som gjorts. Att ha en vänfamilj kan utgöra en ovärderlig trygghet för studenten. Vetskapen om att ha ”en egen familj” som guide till svensk kultur och vardag kommer att berika studentens vistelse i Lund.

Var och hur ofta man träffas, utöver introduktionsmötet, är upp till vänfamiljen och studenten att avgöra tillsammans. I början av vistelsen är kontakten särskilt viktig. Ett riktmärke kan vara att ha kontakt minst en gång i månaden. När kontakten är ömsesidigt givande brukar man ses oftare. I andra fall upphör kontakten redan efter några gånger.

Måste man vara språkkunnig?

Vissa av våra studenter vill lära sig svenska och ser vänfamiljkontakten som en möjlighet att lära sig mera. Deras vänfamiljer behöver alltså inte kunna något främmande språk. Andra internationella studenter däremot behöver vänfamiljer med språkkunskaper i engelska. Om ni kan andra språk som ni vill öva finns det, våra studenter kommer ifrån hela världen.

Hur anmäler jag mig?

I menyn till vänster hittar du sidan "Anmälan". Där hittar du information om anmälan samt länken till onlineanmälan.


Tillbaka

Innehållsansvarig: Carina Holmberg Pousette
Frågor om webbplatsen: Webbgruppen
Ansvarig enhet: Sektionen Externa relationer

Uppdaterad: 2013-01-23

Kontakt

Kristen Clarberg
Programkoordinator

Telefon: 046-222 01 71
E-mail: vanfamilj@er.lu.se

Besöksadress:
Stora Algatan 4
22100 Lund

Lunds universitet Box 117, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00