Utbildningarna i geografi toppar ranking

2012-10-05

Universitetets utbildningar inom ämnet geografi rankas bland de 20 bästa i världen enligt den senaste QS-rankingen. Det är ett hopp uppåt på rankingstegen jämfört med förra året och därmed behåller geografiämnets utbildningar sin position som universitetets högst rankade.

– Det är naturligtvis glädjande att hamna högst bland alla ämnen på LU. Men det gör inte rankingar mindre problematiska. Som forskare brukar vi inte referera till undersökningar som man inte kan kontrollera. Och här finns en hel del saker som hade behövt kontrolleras. Studenter kan t.ex. inte veta om både Human Geography och Physical Geography har lika hög standard. Nu råkar det turligt nog vara så att båda institutionerna har haft en fantastisk utveckling av sin utbildning och forskning under de senaste tio åren så den student som till äventyrs baserar sitt val av lärosäte på QS ranking riskerar inte att hamna fel hur den än väljer, säger Ann-Katrin Bäcklund, dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.

QS-rankingen använder sig av följande viktning när de gör sina mätningar: akademiskt anseende (40 procent), studentvärdering (20 procent), citeringar (20 procent), anseende hos arbetsgivare (10 procent) samt hur mycket internationella lärare och studenter som finns vid lärosätet eller inom ämnet (5 procent vardera). Geografiämnet fick särskilt höga poäng när det gällde akademiskt anseende.

Andra utbildningar vid Lunds universitet som lyckades placera sig bland de 50 bästa i världsrankingen är civilingenjörsutbildningen, miljövetenskap samt fysik och astronomi (som i QS-rankingen rankas gemensamt).

Lunds universitet som helhet kom i år på plats 71 i rankingen. Detta är den bästa placeringen av de svenska universiteten och näst bästa bland de nordiska, efter Köpenhamn på plats 51. På andra plats av de svenska kommer Uppsala på plats 81 och sedan Stockholms universitet på plats 171.

Ulrika Oredsson

Fotnot: Vid LUMs pressläggning kom nya THE World University Rankings där LU ligger på plats 82.


Tillbaka

Innehåll nr 3, 2013
Lunds universitet Box 117, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00