Luftig arkitektur

2012-10-05

snören i träd på LTHAlla som rör sig på LTH:s campusområde har nu några gånger sett dem, de många vita snörena som bildar oväntade former och genomsiktiga väggar mitt i tomma luften eller runt en staty eller ett träd. De dyker upp så fort höstterminen startat.

Det man ser är resultatet av en övning för arkitektutbildningens ettor och tvåor – medan ettorna fortfarande är nollor. Det handlar om miltals med snören

– Workshopen är ett lättsamt sätt att komma in i arkitekturtänket genom att med enkla medel arbeta med transformation av en bekant plats, förklarar professor Tomas Tägil. Det är också ett bra sätt att få ihop ettor och tvåor som samläser baskurserna i arkitektur. Och att visa upp arkitekterna för andra på LTH, även om vissa skakar på huvudet, tilläger han.

Ansvarig för årets workshop var gästläraren Tina-Henriette Kristensen med Mats Håkansson som en av de viktigaste medarbetarna.

Övningen har sett lite olika ut genom åren. I fjor ägde den rum runt Skissernas museum. Efter ett par veckor spolas snörena upp och allt ser ut som vanligt igen.

Text & foto: Mats Nygren


Tillbaka

Innehåll nr 3, 2013
Lunds universitet Box 117, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00