Folk. Varvar kontorsjobb med grön fritid

2012-10-05

Monica Bergqvist-SilowMonica Bergqvist-Silow lever i två världar. Jobb-världen består av arbetet på Medicinska fakultetens kansli, där hon ansvarar för administrationen av två utbildnings-program. Hemma-världen består av får, höns, en hund, en katt, en grönsaks-odling och en gammal gård, allt skött med så miljövänliga metoder som möjligt. Hönsen är Åsbohöns, en traditionell svensk lantras, och grönsakerna är utrotningshotade gamla arter som fått en fristad på Kolsbjers gård.

De två världarna är helt olika, men kompletterar och berikar varandra på ett bra sätt.

– Efter en intensiv dag på jobbet rinner all stress av mig när jag kommer ut och rensar i landen eller ser till mina får. Arbetet på gården kan vara fysiskt ansträngande, men för själen är det avkopplande, säger Monica Bergqvist-Silow.

– Samtidigt blir det ibland isolerat här ute på landet. Därför uppskattar jag samvaron med kollegorna och de sociala kontakter som arbetet ger mig.

Kolsbjers gård utanför Blentarp är en gammal skånegård, som funnits sedan början av 1800-talet och kanske ännu längre. När Monica Bergqvist-Silow flyttade in på gården 1994 hade den tillhört samma familj i sju generationer. Två generationer bodde alltid samtidigt på gården, där ena delen av den långa bostadslängan utgjort ett ”undantag” med egen ingång, eget kök och två egna rum.

Det gamla undantagsköket har Monica Bergqvist-Silow inte tänkt renovera – det ska få stå som en sorts museum. Annars har hon försiktigt renoverat resten av huset, ett rum i taget. Korkmattorna har rivits bort så de gamla skurgolven kommit i dagen, nya papperstapeter i gammal stil har satts upp, köket har fått luckor av massivt trä och panelernas pärlspont har målats med linolja.

Miljövänligheten går igen i arbetet utomhus. Kullerstensgården rensas från ogräs för hand, fåren äter obesprutat hö på vintern, hönsen går runt och pickar i frihet och odlingarna växer utan bekämpningsmedel och konstgödning. Många av köksväxterna kommer från fröer som Monica Bergqvist-Silow fått på en kurs på Östarp, där man fick lära sig att bevara hotade sorter från det gamla jordbrukssamhället. Andra har hon skaffat sig på annat håll.

– Den här rödhakeäggbönan kommer från en balja jag hämtat från Linnés gård Råshult. Det är också en mycket gammal sort, säger hon och visar en vackert spräcklig bönskida.

Med egna grönsaker, egna ägg och eget kött från höns och får är Kolsbjer i stor utsträckning självförsörjande på mat. Fåren har också gett skinn till stolsitsar och till en väst, och mer ska det bli så fort Monica Bergqvist-Silow hunnit med sin planerade kurs i skinnsömnad.

Bilen är det enda stora avsteget från det miljövänliga livet.

– Det är ju tyvärr nödvändigt med bil när man bor så här ute på landet. Men jag sam­åker alltid när jag kan... och i övrigt försöker jag så långt möjligt slippa bidra till den överkonsumtion som präglar i samhället idag, säger Monica Bergqvist-Silow.

Text & foto: Ingela Björck

Mer om Monica Berqvist-Silow

YRKE: nämndadministratör för M-faks läkarprogram och biomedicinska program

INTRESSEN: hålla djur och odla miljövänligt, ta vara på gammal kultur, vara ute i naturen, motionera

FAMILJ: tre vuxna barn och en särbo


Tillbaka

Innehåll nr 3, 2013
Lunds universitet Box 117, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00