Hur bra är juristutbildningen?

2012-11-12

För inte så många år sedan fick juristutbildningarna i Lund kritik både i studentbarometrar och av HSV. Men mycket har förändrats. Tidigare i höst fick samtliga juristutbildningar i Lund som bedömts av HSV omdömet hög kvalitet, förutom de tre som fick betyget ”mycket hög kvalitet” (se vidstående artikel).

LUM frågade några studenter vad de tycker om utbildningen.

Hrafnhildur Kristinsdottir, Island,

första terminen på European Business Law: Utbildningen är verkligt bra, mer ambitiös och arbetskrävande än vad jag trodde, men det är värt besväret. Vi har utmärkta lärare och utbildningen är välstrukturerad. Jag är nöjd inte minst med de praktiska inslagen. Vi har just avslutat en uppgift där vi i grupp har fått förhandla fram ett avtal med en annan grupp. Jag är jurist och yrkesverksam på Island och den här övningen har gett mig konkreta erfarenheter som jag kommer ha glädje av när jag återvänder till mitt jobb hemma.

Jakob Ekesbo, juristprogrammets femte termin:

– Jag tycker utbildningen är bra när det gäller att problematisera stoffet. Vi tränas också allt mer i muntlig framställning vilket är viktigt. Däremot skulle jag önska att vi fick ännu mer träning i att skriva. Vi ska göra praktik snart, men jag vet fortfarande inte hur man skriver en korrekt stämningsansökan. Vi har fått skriva några, men fick ingen direkt feedback som visade om vi gjort rätt. Vi har inte ens fått se hur en stämningsansökan ser ut.

Natalja Nolen, Nederländerna,

första terminen på masterprogrammet

European Business Law:

– Jag är mycket nöjd. En fördel är att vi är få studenter – ett 30-tal mot 200 cirka när jag läste i Nederländerna. Det blir mer personligt och folk känner en till namnet. Jag gillar också att utbildningen är internationell, med studenter från hela världen och även från Sverige. Studietakten är högre än i Nederländerna. En stor fördel är att vi besöker många advokatbyråer och företag som arbetar med affärsrätt etc, och att de också kommer till oss på utbildningen. Som praktiker har de andra erfarenheter och perspektiv som känns väldigt relevanta och motiverar en i studierna.


Tillbaka

Innehåll nr 3, 2013
Lunds universitet Box 117, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00