Listan. Ulrika Nilsson listar fem goda grunder för att ge

2012-11-12

Ulrika Nilsson 

Ulrika Nilsson är avdelningschef för Development Office som ansvarar för fundraisingen vid Lunds universitet. Hon listar fem skäl att ge till universitetet.

1) Personlig tillfredsställelse och en möjlighet att verkligen göra skillnad

Kunskapsdjupet, bredden, passionen att arbeta för att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor – det är ju detta som är Lunds universitet. Det är därför vi finns till och det är på denna resa vi vill ta med oss donatorer och en engagerad omvärld. Tillsammans – för en bättre värld.

2) Göra världen till en bättre plats

Ökad spridning av demokrati och mänskliga rättigheter, cancer- och diabetessjukdomarnas gåtor, global uppvärmning samt livsmedelsproduktion för en växande befolkning är några av vår tids största utmaningar. Utmaningar som Lunds universitet arbetar med varje dag och där vi har forskargrupper som är nära viktiga genombrott.

3) Ditt stöd behövs

Allt mer av de statliga forskningspengarna är idag öronmärkta för olika strategiska satsningar på nationell nivå. Ska vi i Lund kunna utveckla ”det där lilla extra”, exempelvis inom diabetes- eller nanoforskningen samt på allvar hävda oss i konkurrensen med de tio, femton bästa universiteten i världen – ja då är donerade medel helt enkelt en förutsättning för det arbetet. Donerade medel hjälper oss också att värna unika miljöer som finns vid universitetet till exempel våra muséer och Botaniska trädgården.

4) Inspirera genom att vara ett gott föredöme

Ingen aktör kan ensam lösa de gemensamma, globala utmaningarna. Men tillsammans kan vi göra stor skillnad, till exempel för en talangfull student från tredje världen som kan ta sin master här. Kanske återvänder personen till sitt hemland och blir hälsovårdsminister! Att bidra till sammanhang större än sig själv är en stor tillfredsställelse som samtidigt gör dig till en förebild för andra.

5) Pengarna går till något väldigt bra

Grunden för nya och fler forskningsgenombrott är fler forskare, professorer och doktorander. Hit går därför en stor del av donationerna. De går också till att bygga upp nya laboratorium, forskningscentrum och att köpa in utrustning. Ett viktigt ändamål är stipendier för utomeuropeiska masterstudenter. Det är den unga generationen som skapar framtiden och en bättre värld.


Tillbaka

Innehåll nr 3, 2013
Lunds universitet Box 117, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00