Lunds universitet

Hege Waldeland-Lörstad

Lärare i violoncell

HEGE WALDELAND-LÖRSTAD, född i Oslo 1944, men växte upp i Sverige, där hon fick sina första cellolektioner av Georg Rastenberger. Hon fortsatte sina cellostudier för Erling Bløndal-Bengtsson i Köpenhamn och därefter för Paul Tortelier vid Pariskonservatoriet, där hon 1968 erhöll det presigefyllda "Premier Prix". Hon har också studerat för Gregor Piatigorskij och Pierre Fournier under kortare perioder. Pressen var lyrisk vid hennes första framträdanden i Skandinavien och förutspådde en lysande karriär för henne som solist. Sedan dess har hon framträtt med de stora orkestrarna i Norden och är ofta anlitad som solist i många andra europeiska länder.

HEGE WALDELAND-LÖRSTAD har varit anställd i 15 år som solocellist i Själlands Symfoniorkester. Hon lämnade sin tjänst 1996 för att helt kunna ägna sig åt frilansuppdrag, förutom sitt arbete som lärare vid Musikhögskolan i Malmö.
Hon är bl a medlem i Athelas Sinfonietta Copenhagen för modern musik samt pianotrion Trio con Brio. Ensemblen Athelas Sinfonietta Copenhagen utnämndes för övrigt till statsensemble av det Danska Kulturministeriet i mars 1999. Detta synnerligen hedrande uppdrag är ett treårsförordnande med start den 1 januari år 2000.

I sin lärargärning vid Musikhögskolan i Malmö har hennes breda erfarenhet, djupa kunskaper och ett stort engagemang i sina studenters musikaliska och personliga utveckling, gjort henne till en mycket uppskattad lärare och fostrare av morgondagens cellistgenerationer.
Som ett led i ett konstnärligt och pedagogiskt utvecklingsarbete vid Musikhögskolan har hon, tillsammans med Jennifer Nuttall-Wolf (violin) och Michal Wesolowski (piano), givit ut en CD-skiva med specialskriven musik för triomedlemmarna, av den svenske tonsättaren Siegfried Naumann.Kontaktinformation

Hege Waldeland-Lörstad
universitetslektor i violoncell
Lärare (Musikhögskolan)

Tel:
+4640325450

E-post:
hege.waldeland-lorstad
@mhm.lu.seUppdaterad:2014-01-23


Lunds universitet Box 117, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00